Vad är IPTV? Hur fungerar IPTV?

När vi talar om online-streaming, det finns många termer vi stöter på, IPTV är en av dem. Vi upplever ett paradigmskifte från traditionella sändningssätt som kabel-eller satellit-TV mot Internetbaserad streaming och, IPTV som ett system har en viktig roll att spela i denna övergångsperiod.

Kunder i huvudsak bryr sig inte mycket om att äga innehållet så mycket som de bryr dig om att få tillgång till innehåll. Det är där IPTV kommer in i bilden.

Låt oss ta en närmare titt på vad exakt IPTV är, hur det fungerar & det är arkitektur, de typer av IPTV-tjänster och framtiden för IPTV.

Vad är IPTV?

IPTV avser Internetbaserad protokoll Television där Internet används för att leverera TV-program & videor som antingen är Live eller på begäran. IPTV är ett system där digital-TV-tjänst levereras till abonnenten via Internet Protocol-teknik via mediet för bredband eller internetuppkoppling.

Det skiljer sig något från digital video som nås av miljontals användare på webbplatser eller appar som YouTube eller Netflix, men det delar ganska lite av samma allestädiga, genomträngande natur. Även till skillnad från standard kabel-eller satellit-anslutning, i IPTV flera TV-apparater kan använda en enda prenumeration inom ett hem.

IPTV ger tittarna den extra fördelen och bekvämligheten av att kunna välja det program de vill titta på när och var de vill titta på det bortsett från att trimma in någon Live TV-program som sänds för närvarande.

För att förstå hur IPTV skiljer sig från traditionell TV, låt oss jämföra traditionella sätt att visa TV med IPTV-

Kabel och satellit båda fungerar genom att göra det möjligt för användare att “ställa in” till specifika kanaler inom den signalen och den grundläggande skillnaden är att kabeln är via en trådbunden anslutning medan satelliten är trådlös (tills den når ditt hus, i alla fall). Ett utmärkt exempel på kabel-TV är Time Warner kabel som levereras via koaxialkabel anslutning och ett exempel på satellit-TV är från leverantörer som DirecTV som sänds och levereras till tittarna via radiovågor.

IPTV använder Internet Protocol (IP) baserat nätverk för att leverera TV-kanaler till användarnas digitalbox. Internet-nätverk skiljer sig från kabel och satellit genom att erbjuda innehåll via samma klient-server-modell som återger e-post, webbplatser och andra Internetbaserade tjänster. Som vi kommer att se nämns ytterligare i denna blogg, IP eller Internet Protocol är det språk som används för att överföra datapaket mellan datorer anslutna till Internet-nätverket.

Konsumenten begär och tar emot TV-program och video innehåll levereras till tittaren via Internet Protocol (IP) baserade nätverk i stället för kabel eller satellit. Till skillnad från kabel eller satellit där innehållet sänds i realtid, på en överföring och glömma modellen, IPTV har förmågan att lagra programmering på servrar vid sändande, så att användarna kan begära innehållet över Internet när som helst.

Hur fungerar IPTV?

IPTV är mycket liknande som att surfa på Internet än traditionell kanal surfing. Det använder bara IP (Internet Protocol), ett transportprotokoll som är en leveransmekanism för att leverera videor till betraktaren. När tittaren klickar på något TV-program eller begär video, delas video från olika källor (servrar) in i datapaket och skickas över Internet. Video servrar överföra program via fiberoptisk kabel till befintliga hushåll via internetuppkoppling och förfrågningar skickas ut och visar skickas tillbaka.

[Funderar du på att starta din egen IPTV-tjänst? Muvi gör det direkt i ett klick. Registrera dig gratis]

Låt oss ta en titt på IPTV-arkitekturen för att bättre förstå hur IPTV fungerar.
IPTV-arkitektur

Beroende på nätarkitekturen av tjänsteleverantören, det finns två huvudtyper av IPTV-arkitektur som kan övervägas när du använder en iptv box: centraliserad och distribuerad.

Den centraliserade arkitekturen modellen är en relativt enkel och lätt att hantera lösning. Eftersom allt medieinnehåll lagras på centraliserade servrar kräver det inte ett omfattande distributionssystem för innehåll. Centraliserad arkitektur är i allmänhet bra för ett nätverk som ger relativt liten VOD tjänstdistribution, har en tillräcklig kärna och kant bandbredd och har ett effektivt innehåll leveransnätverk (CDN).

Distribuerad arkitektur är lika skalbar som den centraliserade modellen, men den har bandbredds användnings för delar och inneboende systemhanteringsfunktioner som är nödvändiga för att hantera ett större Server nätverk. Operatörer som planerar att distribuera ett relativt stort system bör därför överväga att implementera en distribuerad arkitektur modell direkt från början. Distribuerad arkitektur kräver intelligenta och sofistikerade innehålls distributionstekniker för att öka den effektiva leveransen av multimedieinnehåll över tjänsteleverantörens nätverk.