Julmarknad inställd av Covid? Så här samlar du in pengar till skolor

Mycket elände som covid-19, annulleringen av skolans julmässa – den årliga händelsen som tvingar föräldrarna att betala £5 för att köpa tillbaka leksaken de donerade en vecka tidigare – kanske inte rankas högt.

Men larmet växer över förlusten av detta och andra insamlingsevenemang som värd föräldraföreningarna (PTAs) för att täppa till klyftan i skolans ekonomi.

Forskning av välgörenhetsparentkind visar att dess 13 500 pta-medlemmar har förlorat så mycket som £42m i insamling i 2020 på grund av pandemin. Siffrorna är särskilt dystra med tanke på att de statliga skolorna i England under det senaste decenniet har mött sin värsta minskning av finansieringen sedan 1980-talet, enligt Institute for Fiscal Studies.
The Guardian Today newsletter: rubrikerna, analysen, debatten-skickas direkt till dig

Under tiden har coronavirus höjt högre räkningar vid headteachers dörrar, till exempel att inrätta online-lärande, anställa mer leveranspersonal för att täcka isolerande lärare och högre städkostnader. Vissa skolor går också in för att mata missgynnade barn under semestern som du kan tjäna pengar på snabbt.

Om PTA-medel köpte “extra” före pandemin, kan de nu behöva täcka lärarnas löner och grundläggande leveranser.

På Brookland infant and nursery school i Barnet, north London, brukade moderbolaget höja i genomsnitt 14 000 pund per år, säger sin huvudlärare, Brenda McCafferty. “Vi har alltid använt det för projekt som ett nytt toalettblock, interaktiva TV-apparater och ett spelområde utanför, som föräldrar vill veta vad de spenderar sina pengar på.”
Brenda McCafferty, chef för Brookland spädbarn och förskola i Barnet, har en £30,000 hål i budgeten.
Brenda McCafferty, chef för Brookland spädbarn och förskola i Barnet, har en £30,000 hål i budgeten.

I år, på grund av Covid, har PTA: s sommarmässa, Bonfire Night och cake sales ställts in, och skolan gynnades inte av sina vanliga sommarplatser, vilket lämnade ett £30,000-hål i sin budget. “Regeringen har sagt att vi inte kan kräva tillbaka inkomstförluster, så vi är nu tvungna att titta på personalkostnader. Det är extremt svårt att balansera böckerna. Vi kommer att behöva förlita sig mer på föräldrabidrag och pa finansiering,” McCafferty säger.

Inte alla skolor kan be föräldrar om pengar. Carol Rogerson, av stödgruppen PTA+, säger effekten av coronavirus på PTAs “kommer definitivt att öka klyftan mellan rika och fattiga”. Hon säger :”jag ser en hel del PTAs i berövade områden säger att de inte kan fundraise alls i år eftersom de helt enkelt inte kan fråga.”
Annons

Projekt på Rocket Fund, en gräsrotsfinansieringsplattform för skolor, inkluderar en vädjan om att köpa mat för utsatta elevernas familjer och en £ 7500 begäran om hyra av 30 datorer.

I andra skolor är det affärer som vanligt. “På vissa west London skolor är insamling nästan en tävling om vem som kan sätta in mest pengar”, säger Rogerson. “Jag känner till en PTA [i ett välbärgat område] som har höjt £6.500 från att sälja ansiktsmasker, mer än många PTAs gör hela året. Vi rekommenderar alltid att be det lokala samhället och tala till lokala företag, men många av dem är hårt drabbade också.”

PTAs är dock inte alla oanvända bunting och tomma samla burkar, och vissa har kört Socialt distanserade händelser. I Weybridge, Surrey, satte vännerna till St James’ primary school upp ett relälopp under sommaren. “Alla familjer som ville delta skickade mig sin adress och jag ritade dem alla på en karta”, säger co-chair, Daisy Huntington. “Varje barn var tvungen att springa till huset av sin närmaste klasskamrat, som sedan skulle fortsätta reläet. Folk jublade från sina dörrsteg och reläet slutade vid skolportarna.

“Det var känslomässigt för alla – första gången på två månader som någon av barnen hade sett varandra, eller deras lärare. Och det höjde över £12,000.”

Men de flesta PTA insamlingar under Covid har varit virtuella. “Normalt gör vi diskotek, filmseftermiddagar, konsthantverksevenemang och tre stora mässor med så många som 700 personer som deltar och höjer £30,000 per år”, säger Deborah Azagury-Slattery, ordförande för PTA på Sinai Jewish primary school i Brent. “I år har det varit en kamp, men vi försöker vara fantasifulla och sprang en virtuell familj rolig dag, med online underhållare, konst och hantverk, lotteri priser och bingo, som höjde £4000.”